15 novembra

0 komentárov

Kvalitná horká čokoláda je zdravá

By Viera Samselyová

15 novembra, 2020


Horká čokoláda je superpotravina s vysokým obsahom antioxidantov a ďalších prospešných látok, ktoré vám pomôžu zlepšiť zdravie. Páčilo by sa vám liečiť vysoký krvný tlak horkou čokoládou? Mne tiež. Zatiaľ to ale takto nefunguje. Reálne je jesť kvalitnú horkú čokoládu denne v rozumnom či odporúčanom množstve a predísť vysokému tlaku, depresii či ťažkému priebehu cukrovky.

Kvalitná horká čokoláda (obsah kakaovej hmoty viac ako 70 %) to zvládne (a ešte oveľa viac). Čo takto odolať marketingovým ťahom veľkých čokoládovní s presladenou čokoládou?

Stále častejšie si uvedomujem, že na kvalite záleží. V každej oblasti, ale pri potravinách o to viac, že to čo zjeme priamo ovplyvňuje naše zdravie. Hippokrates, lekár z antického Grécka , povedal: „Nech vaše pokrmy sú aj vašimi liekmi“. Žil pred viac ako 2000 rokmi, ale jeho slová platia dodnes.

Horká čokoláda účinky stručne a prehľadne

Kvalitná čokoláda, presnejšie kvalitná horká čokoláda, obsahuje iba 2 zložky, kakaovú hmotu a cukor. 100% čokoláda neobsahuje pridaný cukor vôbec. Je obrovský rozdiel medzi kvalitnou horkou čokoládou a tou, ktorá sa tak iba tvári.

Pravdou je, že vynikajúce účinky uvedené nižšie, má iba kvalitná čokoláda s obsahom kakaa vyšším ako 70 %. Takúto čokoládu nenájdete v bežnom obchode.

Ak chcete ozaj kvalitnú čokoládu so všetkými benefitmi, vyskúšajte ozaj zdravé sladkosti.

Ukrýva v sebe vyše 300 rôznych prírodných látok prospešných pre ľudský organizmus. Pôsobí ako symfonický orchester ingrediencií, ktoré spolu dokonale ladia a pomáhajú. Čím kvalitnejšie sú kakaové bôby, z ktorých sa vyrába a šetrnejší spôsob ich spracovania, tým kvalitnejšia je čokoláda. O tom trochu neskôr.

Pamätajte

"Vynikajúce účinky uvedené nižšie, má iba kvalitná čokoláda s obsahom kakaa vyšším ako 70 %. Takúto čokoládu nenájdete v bežnom obchode."

Najznámejšie účinky kvalitnej čokolády

  • je najznámejšie prírodné antidepresívum
  • je zdrojom výnimočných prírodných živín
  • znamená okamžitý doping pre mozog
  • je energetickým životabudičom
  • je prevenciou kardiovaskulárnych chorôb
  • zlepšuje schopnosť učenia a pamäti
  • chráni mozog pred stresom a napravuje jeho poškodenia stresom vyvolané
  • zvyšuje odolnosť voči chorobám
  • zmierňuje pocity úzkosti
  • podporuje vylučovanie endorfínov
  • obnovuje pružnosť tepien
  • zvyšuje odolnosť voči stresu
  • znižuje krvný tlak, zlepšuje prietok krvi
  • zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu
  • pomáha správnemu fungovaniu srdca
  • odstraňuje z tela škodlivé látky
  • podporuje tvorbu inzulínu v tele a zlepšuje priebeh cukrovky
  • chráni bunky pred voľnými radikálmi

Toto všetko a ešte oveľa viac zvládne iba kvalitná horká čokoláda kvôli množstvu užitočných látok, ktoré sa v nej „stretli“ . Preto ju odborníci považujú za superpotravinu.

Vedecky dokázané účinky horkej čokolády

Znižuje krvný tlak a zlepšuje prekrvenie

Ešte sme ďaleko od toho, aby sa krvný tlak liečil konzumáciou kvalitnej horkej čokolády. Čo môžeme urobiť pre svoje zdravie už teraz? Zjesť denne iba jednu kocku horkej čokolády. Nechať si ju postupne rozpustiť na jazyku a myslieť na príjemné veci. Spomalíte a možno sa stanete pôžitkárom. Ktovie? V každom prípade to nebudete vedieť, kým to neskúsite.

10. marca 2008 zverejnili p.Tankred Schewe, p.Yvonne Steffen a p.Helmut Sies z Inštitútu pre biochémiu a molekulárnu biológiu I, Univerzita Heinricha Heina v Düsseldorfe štúdiu o pozitívnom vplyve dietetických flavanolov na cievnu funkciu. Celý článok

Dokázali, že flavanoly v horkej čokoláde stimujú výstelku ciev k produkcii oxidu dusnatého (NO). NO posiela signál cievam, aby sa ich svalovina uvolnila a cievy znížia svoj odpor. Dochádza tým k zníženiu krvného tlaku.

Existuje niekoľko štúdií dokazujúcich, že kakao a čokoláda majú vplyv na zníženie krvného tlaku a zlepšenie prekrvenia. Tento efekt je však obyčajne malý.

4.júla 2007 O účinkoch zvyčajného nízkeho príjmu kakaa na krvný tlak a bioaktívny oxid dusnatý

1.februára 2012 Účinky čokolády, kakaa a flavanolov na kardiovaskulárne zdravie

9.apríl 2007  Vplyv príjmu kakaa a čaju na krvný tlak 

V decembri 2003 zverejnil v Journal of Hypertensions dr.Fisher s kolektívom zaslepenú štúdiu Kakao bohaté na flavanol indukuje vazodilatáciu závislú od oxidu dusnatého u zdravých ľudí . Sledovala užívanie kakaa bohatého na flavanol a  dokázala u zdravých ľudí zvýšenie výskytu oxidu dusnatého s jeho vplyvom na zníženie krvného tlaku. Konštatovala, že potraviny bohaté na flavanol poskytujú hodnoverný ochranný mechanizmus proti koronárnym javom. Naproti tomu kakao chudobné na flavanol takýto účinok nemalo.

Štúdia sledovala zdravých ľudí, nie chorých. Preto je potrebné byť opatrný a vysoký tlak iba horkou čokoládou neliečiť. Čo však neznamená, že by ste popri liekoch nemohli dosiahnuť pozitívny vplyv na organizmus a stabilizáciu zdravotného stavu.

Aby som bola objektívna, existuje štúdia zverejnená p.Bas van den Bogaardom s kolektívom 7.septembra 2010 v časopise Hypertension Účinky na periférny a centrálny krvný tlak kakaa s prírodným alebo vysokodávkovým teobromínom. V závere konštatovala, že kakao s prírodnou dávkou teobromínu nemalo na krvný tlak vplyv.

Ovplyvňuje hladinu cholesterolu

Konzumovaním kvalitnej horkej čokolády  môžete znížiť riziko vzniku ochorenia srdca a ciev.

Kontrolovaná štúdia japonských vedcov pod vedením Seigo Baba  Plazmatické koncentrácie LDL a HDL cholesterolu a oxidovaného LDL sa menia u normo- a hypercholesterolemických ľudí po požití rôznych hladín kakaového prášku uverejnená v júni 2007 dokázala významný pokles oxidovaných LDL častíc v krvi mužov. Kakako v horkej čokoláde je schopné zvýšiť hladinu dobrého HDL cholesterolu a znížiť zvýšenú hladinu zlého LDL cholesterolu.

Oxidovaný LDL cholesterol vzniká reakciou LDL cholesterolu s voľnými radikálmi. Tým sa sám stáva voľným radikálom a ničí okolité tkanivá, hlavne krvné cievy vyživujúce srdce.

Pretože v horkej čokoláde má vysoký obsah vysoko účinných antioxidantov, ktoré sa jej konzumáciou dostanú do krvi, dokáže účinne potláčať výskyt voľných radikálov a ochrániť LDL cholesterol pred oxidáciou. Čokoláda tak chráni lipoproteíny, aby ich oxidačný stres nepoškodil.

Dokazujú to aj viaceré publikované štúdie. Uvádzam jednu z nich.

16.mája 2000 bola v časopise Free Radical Research zverejnená štúdia japonského vedca Naomi Osakabe Denný príjem kakaa znižuje náchylnosť lipoproteínu s nízkou hustotou na oxidáciu, ako sa preukázalo u zdravých ľudských dobrovoľníkov. Dokázala, že antioxidanty v kakaovom prášku sa môžu absorbovať a zvyšovať odolnosť ľudského LDL cholesterolu voči oxidácii.

A to nie je všetko. Kvalitná horká čokoláda znižuje aj inzulínovú rezistenciu (necitlivosť buniek organizmu na inzulín), čo je jeden z rizikových faktorov vzniku srdcových ochorení a hlavne cukrovky.

Znižuje riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia

Ako som už napísala a vedecké štúdie dokázali, látky, ktoré sa nachádzajú v horkej čokoláde majú schopnosť ochrániť cievy pred oxidačným stresom. Dochádza tak k menšiemu poškodzovaniu cievnych stien a tým predchádzaniu vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Štúdie, ktoré to dokazujú:

Holandská štúdia Zutphen Elderly Príjem kakaa, krvný tlak a kardiovaskulárna úmrtnosť bola publikovaná 27.februára 2006. Dokázala vplyv konzumácie horkej čokolády na znížení rizika úmrtí na kardiovaskulárne choroby o 50%. Zúčastnilo sa jej 470 mužov staršieho veku, ktorí boli sledovaní 15 rokov.

Americká štúdia The NHLBI Family Heart Study Konzumácia čokolády je nepriamo spojená s prevládajúcou koronárnou chorobou srdca publikovaná 30.apríla 2011 ukázala, že konzumáciou horkej čokolády päťkrát týždenne, znížite si riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia až o neuveriteľných 57%.

Ďalšia americká štúdia The NHLBI Family Heart Study Konzumácia čokolády je nepriamo spojená s kalcifikovanými aterosklerotickými plagmi v koronálnych artériách bola publikovaná 25.júna 2010 v časopise ELSEVIER.  Dokázala, že ak budete jesť horkú čokoládu minimálne dvakrát týždenne, znížite riziko vzniku aterosklerotických plátov o 32%. Pri menšej frekvencii konzumácie čokolády sa nemusia dostaviť takého pozitívne účinky.

Na základe štúdiami dokázaných skutočností môžeme vysloviť záver, že pravidelná konzumácia horkej čokolády znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Zlepšuje mozgové funkcie

Konzumácia čokolády s vysokým obsahom kakaa (70 % a viac) dokonca zlepšuje mozgové funkcie, prekrvuje mozog a zlepšuje narušené kognitívne funkcie u starších ľudí.

Žurnál kardiovaskulárnej farmakológie publikoval v roku 2006 randomizovanú kontrolovanú štúdiu p.Susan Francis Účinok kakaa bohatého na flavanol na reakciu fMRI na kognitívnu úlohu u zdravých mladých ľudí Podľa jej výsledkov konzumovanie čokolády s vysokým obsahom flavanolov počas piatich dní spôsobilo zlepšenie prekrvenia mozgu sledovaných osôb.

Štúdia Cocoa, Cognition a Aging (CoCoA) Benefity kognitívnych funkcií, krvného tlaku a inzulínovej rezistencie vďaka spotrebe kakaového flavanolu u starších osôb s miernym kognitívnym poškodením publikovaná v časopise Hypertension 14.augusta 2012 dokázala významné zlepšenie narušených kognitívnych funkcií starších osôb. Zlepšilo sa im napríklad slovné vyjadrovanie.

V kakau obsiahnuté stimulanty kofeín a teobromin pozitívne zlepšujú funkcie mozgu, hoci iba na krátky čas. Dokazuje to štúdia Metylxantíny sú psychofarmakologicky účinnými zložkami čokolády publikovaná 5.mája 2004 časopisom Psychopharmacology.

Chráni pokožku pred škodlivým vplyvom slnka

Veľmi zaujímavým účinkom látok, ktoré sa nachádzajú v horkej čokoláde, je ochranný vplyv na pokožku. Vynikajúca a užitočná správa pred horúcim letom.

Flavanoly chránia kožu pre poškodením, ktoré môže spôsobiť slnečné žiarenie. Dokonca zlepšia hydratáciu a zvýšia prekrvenie pokožky. Je to potvrdené randomizovanou kontrolovanou štúdiou Dlhodobé požitie kakaa s vysokým obsahom flavanolu poskytuje fotoprotekciu proti erytému spôsobenému UV žiarením a zlepšuje stav pleti u žien publikovanou v júni 2006 v časopise Journal Nutrition nemeckým Institut für Experimentelle Dermatologie, Universität Witten-Herdecke.

Ak plánujete stráviť dovolenku slnením sa pri mori, začnite dosť zavčasu pred ňou konzumovať  kvalitnú horkú čokoládu prípadne kakao. Majú vysoký obsah flavanolov, ktoré vám zaručia, že môžete stráviť dvakrát dlhšiu dobu na slnku, kým by ste sa spálili (dochádza k zdvojnásobeniu hodnoty MED).

Uvádza sa to v štúdii Jesť čokoládu môže významne chrániť pokožku pred UV svetlom publikovanej 8.septembra 2009 v Journal Cosmet Dermacol. Efekt dokázali na 30 pacientoch po 12 týždňoch pravidelnej konzumácii kvalitnej horkej čokolády.

MED  (minimálna erytémová dávka) je minimálne množstvo UVB žiarenia, ktoré spôsobí začervenanie pokožky po 24 hodinách „ožiarenia“  slnečnými lúčmi.

Takže dámy, od MDŽ vychutnávajte pravidelne kvalitnú horkú čokoládu a dovolenkové slnenie v júli bude príjemné, bezpečné a dlhé.

Kakaová hmota – kvalitná čokoláda bez cukru

Kakaová hmota sa zvykne definovať ako základná surovina na výrobu čokolády. V podstate je to pravda, ale kakaová hmota sa dá aj jesť. Prekvapilo vás to? Úplne jednoducho môžeme povedať, že kakaová hmota je to, čo vznikne spracovaním kakaových bôbov. Čistá čokoláda bez prísad, bez cukru – bez ničoho.

Niektorí ju označujú ako 100 percentnú kvalitnú horkú čokoládu. Tak aký je rozdiel medzi kakaovou hmotou a 100% čokoládou?

Kakaová hmota sa môže dodávať v „neupravených“ úlomkoch doslova ako surovina na výrobu čokolády alebo v malých ploských medailónoch. Nemá lesklý povrch, má hrubšiu štruktúru a obyčajne sa  nespracováva do tabuliek.

Má vyše 50 percentný obsah tuku – kakaového masla, ktoré prirodzene obsahujú kakaové bôby. Jednoducho by mohla vzniknúť aj vo vašich ústach, ak by ste dokonale požuli pražený kakaový bôb.

100% čokoláda je do tabuliek odliata kakaová hmota, do ktorej sa nič viac nepridáva. Rozdielom je trocha odlišný výrobný postup a jemnejšia štruktúra. Dlhšie sa mieša na rozdiel od  kakaovej hmoty a temperuje sa. Výsledkom je jej lesklý povrch a jemnejšia štruktúra.

Kakaová hmota má horkú chuť, ktorú ocenia gurmáni. Špecialisti a čokoládoví degustátori vedia podľa takejto pravej nepokazenej chuti zistiť odrodu kakaovníka a dokonca aj miesto jeho pestovania. Ak ste zvyknutí na sladkú čokoládu,  chuť kakaovej hmoty neoceníte hneď. Ale postupne je prídete na chuť. Nakoniec, aj pivo je horké. J

Podstatným faktom je, že zdravotné benefity, o ktorých som písala vyššie, množstvom pridaných látok a cukru v čokoláde klesajú.

Vstupnou surovinou pre kvalitnú horkú čokoládu je kakaová hmota. Prečítali ste si o nej v predchádzajúcich vetách. Aké čokolády z nej môžu vzniknúť je v rukách ľudí, ktorí ju tvoria. Skladajú jej chute ako puzzle do tajomstva, ktoré sa nám neskôr slastne rozpustí na jazyku. 

100 horká čokoláda

100 % raw čokoláda - kakaová hmota

Zloženie horkej čokolády

Predstavte si 100 gramovú tabuľku horkej čokolády s obsahom kakaa 70 až 85 %.

Aj vás napadne ako prvé, koľko má kalórií?

Dosť, okolo 600 kilokalórií. Je v nej približne:

  • 42 g tukov v správnom pomere, väčšinou nasýtených (stearová, palmitová, olejová) a mononenasýtených (linolová vrátane Omega 6) mastných kyselín
  • 36 g sacharidov z toho 24 g cukru
  • menej ako 10 g bielkovín 
  • 11 g vlákniny, čo je 44 % odporúčanej dennej dávky (ODD)

Čo extra zaujímavé ešte skrýva táto obyčajná tabuľka čokolády? Možno sa budete čudovať.

  • horčík - 230 mg (58 % ODD)
  • draslík - 722 mg  (21 % ODD)
  • fosfor - 311 mg (31 % ODD)
  • železo - 12 mg (67 % ODD)
  • zinok - 3,3 mg (22 % ODD)
  • meď - 1,8 mg (89 % ODD) 
  • mangán - 2 mg (98 % ODD)
  • selén - 6,7 μg (10 % ODD) 

Toto všetko máte v ruke v 100 gramovej tabuľke čokolády. Nezjedzte ju celú za jeden deň. Upriamte sa na to, že môže pomôcť vášmu organizmu dlhodobo aj v menších dávkach  ako úžasný celok s mnohými (aj práve uvedenými) benefitmi.

Údaje, ktoré som uviedla podľa informácií na stránke NutritionData, sú špecifické pre konkrétnu čokoládu a preto sa môžu  množstvá uvedených prvkov líšiť.  Podstatne závisia  od spôsobu jej spracovania a prísad, ktoré do nej počas výroby čokolatiér pridá.

Označovanie horkej čokolády

Horká čokoláda má viacero stupňov, súhrnne označovaných ako tmavá čokoláda. Tmavá čokoláda neobsahuje mlieko ako prísadu a podľa európskej legislatívy musí mať minimálne 43% kakaovej sušiny. Stupne tmavej čokolády podľa jej obsahu:

Jemne horká čokoláda – 45 až 64% kakaovej sušiny

Horká čokoláda - 65 až 75%  kakaovej sušiny

Extra horká čokoláda – 76 až 99% kakaovej sušiny

Môžeme sa stretnúť aj s medzinárodným označením tmavej čokolády ako Black a Dark. Pričom Dark je skôr označenie  pre polosladké čokolády (semisweet) a Extra Dark pre horkosladké čokolády (bittersweet).

V obľube je aj  horkomliečna čokoláda, kedy do horkej čokolády nie je pridaný cukor, ale mliečna alebo smotanová sušina. Tým dostane zamatovú hebkosť.

Všímajte si údaje uvedené na čokoládových obaloch. A nezabudnite na medzinárodné označenie „Fino de aroma“. Majú ho čokolády vyrobené z najkvalitnejších a chuťovo najlepších kakaových bôbov. Jednoducho je to značka kvality, ktorou sa výrobca čokolády určite rád pochváli.

Zdravá čokoláda – superpotravina s vysokým obsahom antioxidantov

Čo sú antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály. Voľné radikály vznikajú v organizme pri bežných metabolických procesoch, ktoré v nich neustále prebiehajú. Normálne sa s voľnými radikálmi dokáže telo vysporiadať samo. Pohroma nastane, ak sa v tele nahromadia a telo ich už samo nedokáže zlikvidovať. Tento stav voláme oxidačný stres.

Voľné radikály sú schopné poškodiť nielen DNA, ale aj bunkové štruktúry rôznych orgánov. Dlho trvajúci oxidačný stres  zvyšuje nebezpečenstvo chronických ochorení ako sú choroby srdca a ciev, cukrovka 2. typu, rakovina.  Pomoc existuje, dokážete to konzumovaním stravy bohatej na antioxidanty, ktoré sú schopné oxidačný stres zmierniť alebo dokonca zlikvidovať.

Antioxidačná schopnosť potravín sa meria stupnicou ORAC (z anglického Oxygen Radical Absorbance Capacity). Čím je stupeň ORAC vyšší, tým má potravina väčšiu schopnosť zlikvidovať voľné radikály.

Antioxidačná kapacita kakaovej hmoty

Výbornou správou pre milovníkov horkej čokolády je,  že má najvyšší stupeň antioxidačnej aktivity. Obsahuje veľké množstvo rôznych druhov antioxidantov ako sú polyfenoly, flavanoly, katechíny.

V roku 2011 uverejnil chemik Stephen J Crozier s kolegami v časopise Chemistry central journal veľmi zaujímavú a zásadnú štúdiu Kakaové bôby sú „superovocie“: porovnávacia analýza niektorých ovocných práškov a produktov   (Cacao seeds are a "Super Fruit": A comparative analysis of various fruit powders and products). Celý článok.

Pre predstavu uvádzam iba porovnanie ovocných práškov a kakaa. Porovnania nápojov nájdete v originálnej štúdii.

Porovnanie antioxidačnej kapacity kakaa a ovocných práškov z acai (Acai), čučoriedok (Blue), brusníc (Cran) a granátového jablka (Pom).

      Obrázok A: antioxidačná kapacita ORAC na gram rôznych ovocných práškov

      Obrázok B:  Celkový obsah polyfenolu meraný v ekvivalentoch kyseliny galovej na gram  rôznych ovocných práškov

      Obrázok C: Celkový obsah flavanolu na gram rôznych ovocných práškov metódou DMAC

Graficky zobrazené to vyzerá neuveriteľne. Kakao má najvyššiu hodnotu ORAC, najvyšší obsah polyfenolov a flavanolu. Uvedené hodnoty má kvalitná horká čokoláda, preto pozor na nekvalitnú čokoládu, tá rozhodne takýmito hodnotami nedisponuje. Mení sa váš pohľad na tabuľku horkej čokolády?

Ovocie v čokoláde (horkej)

Podľa štúdie pána Stephen J Croziera, ktorú som spomínala v článku vyššie, kakaové bôby, z ktorých je vyrobená čokoláda, majú vyššie antioxidačné hodnoty, ako známe ovocné antioxidanty acai, čučoriedky, brusnice a granátové jablko.

Čo sa stane, ak spojíte čokoládu a ovocie samozrejme šetrne spracované? Dokážete si predstaviť tú lahodnú chuť na jazyku? Zásadná je však skutočnosť, že sa dobré (antioxidačné) vlastnosti čokolády spojením s dobrými účinkami ovocia ešte znásobia. 

Vynikajúca správa nielen pre milovníkov čokolády, ale aj pre tých, ktorí si chcú zlepšiť vlastné zdravie. 

Vplyv horkej čokolády na chudnutie

Po zjedení kvalitnej čokolády nad 70% nezjete toľko cukru, pretože zaháňa chuť na mašktenie. Ak zjete 1 až 2 kocky kvalitnej čokolády ráno, zrýchli vám metabolizmus a obsahuje množstvo antioxidantov a povzbudzujúcich látok. Podrobne je to uvedené v tomto článku vyššie.

Zvykla som si postupne na kakaovú hmotu, 100% čokoládu. Nedokážete jej zjesť veľa, vyhnete sa cukru a zjete zdravú formu prirodzeného tuku.

Odporúčanie na záver

Informácie dnes hýbu svetom. Sú kľúčové aj preto, aby ste vedeli ako žiť zdravšie. Môžete sa nimi inšpirovať a urobiť zmenu vo svojej strave a celkovo pozmeniť svoj životný štýl. Môžete aj mávnuť rukou a neurobiť nič. Je to slobodná voľba každého z nás.

Keď som sa dozvedela o kvalitnej horkej čokoláde, všetky jej vedecky potvrdené prospešné účinky na moje zdravie, bola som najprv prekvapená. Môj pohľad na čokoládu sa úplne zmenil. Urobila som zásadné rozhodnutie sama pre seba.

Čokoládu milujem, ale vyhľadávam už len kvalitnú z overených zdrojov. Dobrá správa je, že už nie je nemožné nájsť ju. Skúšam viaceré zdroje a dobré skúsenosti mám so zdravo-sladkými maškrtami - zdravé sladkosti

Moje koláče majú čokoládovú polevu pripravenú z kvalitnej kakaovej hmoty . Do kakaového cesta pridávam kvalitné nealkalizované kakao.

A ak ochutnáte ovocie v kvalitnej horkej čokoláde, bežné cukríky už nebudú zaujímavé.

Ak vás zaujali fakty o zdravej horkej čokoláde, zaraďte ju postupne do svojho jedálnička. Samozrejme s mierou, veď všetkého veľa škodí. Vrelo vám ju odporúčam.

Viera Samselyová

Už niekoľko rokov si zdravotné ťažkosti nadobudnuté stresom v zamestnaní a nevhodnou stravou, rieši prírodnými prostriedkami. A aj zdravou kvalitnou stravou. Naučila sa, čo pre ňu znamená zdravý životný štýl. Aj to, že sama je zodpovedná za svoje zdravie tým, ako sa o seba stará, čo je, ako sa hýbe. Nič prevratné, iba návrat k prírode a k sebe.

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>