Máte radi vôňu čerstvo upečeného chleba, ktorá sa šíri celým bytom, ale hľadáte zdravšiu alternatívu? Už nemusíte robiť kompromisy! Prinášam vám jednoduchý a osvedčený recept na fantastický domáci celozrnný chlieb.
Na rozdiel od bieleho pečiva, celozrnná múka dodá vášmu telu vlákninu, dôležité vitamíny skupiny B a minerály, ktoré podporujú trávenie a prispievajú k dlhšiemu pocitu sýtosti.
Pripravte sa na chlieb s chrumkavou kôrkou, vláčnou striedkou a plnou, zdravou chuťou. Poďme sa spoločne pustiť do pečenia tohto výživného základu pre váš jedálniček.
Ingrediencie
Postup pre domácu pekárničku
Na spodok nádoby na pečenie vložte sušené droždie a zakryte ho celozrnnou múkou tak, aby sa k nemu nedostala hneď voda. Nádobou zatraste, aby sa múka zarovnala a spoľahlivo tak oddelila droždie od vody.
Následne pridajte soľ, med, olivový olej a nakoniec vylejte vodu.
Do automatu na sušené ovocie a semienka dajte semienkovú zmes. Pokiaľ taký automat vaša pekárnička nemá, dajte semienka na múku do nádoby na pečenie.
Domáci celozrnný chlieb - tipy na úpravu receptu
- 1Ak nemáte semienka, môžete ich vynechať a budete tak mať výborný celozrnný chlieb bez semienok.
- 2Ak nemáte semienkovú zmes, môžete ju nahradiť inými semienkami (ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia).
Tip pre vegánov
- 1Pretože med nie je vegánska potravina, môžete ho nahradiť datľovým cukrom, kokosovým cukrom, prípadne iným prírodným sladidlom. V krajnom prípade aj kryštálovým cukrom.
Moje dlhoročné skúsenosti s pečením celozrnného chleba
Pekárničku na chlieb mám zhruba 15 rokov a kúpil som si ju, pretože som potreboval piecť kvalitný celozrnný chlieb. V obchode ešte aj dnes je problém kúpiť 100% celozrnný chlieb.
Počas tých dlhých rokov som upiekol stovky chlebov. Všetky boli celozrnné s rôznymi kombináciami múky (pšeničná, ražná, ovsená) a tiež semienok. Zhruba pred tromi mesiacmi som objavil semienkovú zmes a nedám na ňu dopustiť. Je to pestrá zmes semienok, takže nemusím už semienka miešať sám.
Kúpim si 1 - 2 kilá a pridávam ich nie len do chleba, ale pomleté napríklad aj do sorbetu a ovsennej kaše.
S eshopom, kde ich kupujem, som maximálne spokojný a nakupujem tam aj rôzne orechy a sušené ovocie, najmä vynikajúce a lacné datle.
Kde a aké značky nakupujem

Viem, koľko veľa času mi zaberie zisťovanie, kde môžem kúpiť potrebné suroviny, preto vám uľahčím hľadanie. Nižšie uvádzam moje preferované obchody a konkrétne značky.
Sušené droždie momentálne kupujem v Lidli, ale kupoval som ho aj v Kauflande.
V mojich pekárskych začiatkoch som testoval rôzne múky. Nakoniec som sa rozhodol pre túto múku: Pšeničná múka celozrnná špeciál stredná. Túto múku používam už niekoľko rokov.
Kvalita soli nie je veľmi podstatná, ja som sa pred mnohými rokmi rozhodol používať morskú soľ. Túto soľ kupujem prevažne v Kauflande.
Med na pečenie používam z obchodu (Kaufland, Tesco, Lidl).
Panenský olivový olej som skúšal rôzne druhy a v posledných rokoch kupujem prevažne značku Franz Jozef. Kupujem ho väčšinou v akcii v niektorom reťazci (Kaufland, Tesco, Lidl).
Semienkovú zmes som už spomínal vyššie.
Výživové hodnoty domáceho celozrnného chleba
Obsah v 100g | |
|---|---|
Energia | 261 kcal |
Tuky | 6,8 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 0,95 g |
Sacharidy | 47 g |
z toho cukry | 3 g |
Vláknina | 5,6 g |
Bielkoviny | 8 g |

