09/01/2021

Čas prípravy

90min

počet porcií

15

kcal/porcia

120

0 komentárov

Čas prípravy

90min

počet porcií

15

kcal/

porcia

120

09/01/2021

0 komentárov

Zdravá jablková štrúdľa s kúskami horkej čokolády

Od Jana Lukáčová

9 januára, 2021

jablkový koláč, štrúdľa, Vianočné pečivo

Patríte medzi milovníkov tradičných dezertov? Potom zdravá jablková štrúdľa podľa tohto receptu je presne pre vás. Spojenie špaldovej múky s vyšším obsahom živín, chuť domácich jabĺk a vysokopercentnej zdravej čokolády je zaručenou kombináciou, ktorá vám spríjemní nie len pohodové nedeľné chvíle.

Ingrediencie

Cesto

  • 270 g špaldovej múky (môžeme nahradiť aj iným druhom hladkej múky)
  • 50 ml vlažnej vody
  • 100 g odtučneného mäkkého tvarohu
  • 2 PL medu
  • štipka soli
  • 1 vajce

Plnka

suroviny na zdravú jablkovú štrúdľu

Postup

1

Dôkladne premiešame všetky suroviny 

Všetky ingrediencie si dôkladne premiešame (20 g špaldovej múky si necháme bokom na prácu s cestom). Nemusíte sa báť miešania rukami. Týmto spôsobom dokážete suroviny spojiť omnoho precíznejšie. Ak nepreferujete ručné miešanie, pokojne môžete použiť kuchynský robot s nadstavcom na hnetenie cesta.

miesenie cesta na špaldovú štrúdľu

2

Hmotu zarovnáme do gule 

Vzniknutá tuhá hmota by mala mať konzistenciu tuhého tvarovateľného hneteného cesta. Hmotu zarovnáme do gule a odložíme na 15 minút do chladničky. Počas čakania si pomúčime pracovnú dosku trochou odloženej špaldovej múky.

vytvorenie gule z cesta

3

Pripravíme nastrúhane jablká  

V miske si z 5 stredne veľkých ošúpaných a nastrúhaných jabĺk vytlačíme takmer všetku šťavu. Časť jablka s jadierkami samozrejme nestrúhame. Len veľmi málo šťavnatú zmes nastrúhaných jabĺk si v ďalšej miske zmiešame so škoricou.

z nastrúhaných jabĺk vytlačíme šťavu

4

Rozvaľkáme cesto 

Vychladené cesto si rozvaľkáme do podlhovastého tvaru na pomúčenej pracovnej ploche tak, aby malo približne 4 mm hrúbku. Aby sa nám cesto nelepilo na valček, pomúčime si ho. Múčime opakovane podľa potreby. V tejto časti prípravy predhrejeme rúru na 165 stupňov a na plech si položíme papier na pečenie.

vaľkanie cesta na zdravú jablkovú štrúdľu

5

Na cesto navrstvíme jablká a čokoládu

Na rozvaľkané cesto si navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme si zmiešali so škoricou tak, aby sme nechali voľný priestor bez jabĺk približne 3 cm od okraja každej strany cesta. Na navrstvené nastrúhané jablká si následne rovnomerne rozdelíme nasekanú horkú čokoládu.

posyp horkej čokolády na jablká

6

Cesto zrolujeme a prenesieme na plech

Cesto následne pomaly rolujeme, pričom si pomáhame oboma rukami. Zrolovanú štrúdľu prenesieme oboma rukami na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

zrolovanie cesta do štrúdle

7

Pečieme 40 minút

Štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 40 minút, respektíve do momentu, kedy bude mať mierne zlatistú farbu.

krájanie hotovej jablkovej štrúdle

Poznámka – štrúdľu sme piekli v elektrickej rúre pri teplovzdušnom režime.

Výživové hodnoty na 1 porciu

Kalorická hodnota

120 kcal

Bielkoviny

4.1 g

Sacharidy

21.5 g

Tuky

2.05 g

Vláknina

3.09 g

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

30 min

45 min

90 min

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Novinka!

Tajomstvo trvalo štíhlej postavy

Správne nastavenie mysle, stravy a pohybu vám pomôže získať vysnívanú postavu a udržať si ju. Súčasťou knihy sú rady úspešných ľudí a inšpiratívne príbehy.

>